Info about Ragdoll


Elins Diamanter

Ragdoll!

Et Ragdoll-oppdrett i Molde!


NB! Vi har ny hjemmeside: 

https://www.elinsdiamanterragdoll.com/
Vi har kattunger!!    Vi  søker forverter!!

VI HAR NY HJEMMESIDE: https://www.elinsdiamanterragdoll.com/

Jeg synes personligheten er perfekt.

 

Ragdoll betyr filledukke på engelsk. Navnet refererer til tendensen at Ragdollens muskler blir slappe når de blir løftet. De er vennlige, kjærlige, omgjengelige, milde og rolige. Selv om de har mange gode kvaliteter , er det personligheten til Ragdoll som utgjør den store forskjellen!


Ragdoll er kjærlig av natur, og er en innekatt som liker å følge sine eiere overalt. Mange eiere av Ragdoll sammenligner Ragdoll med en trofast hund . Den liker å   leke, og det er nok av eksempler på at Ragdollen henter sitt favorittleketøy, lærer seg å sitte på signal med mer.

Personligheten til Ragdoll er varm og vennlig. Den vil være sammen med deg, og du vil bli møtt i døren når du kommer hjem. Når du tar en dusj, kan du regne med at den sitter og venter tålmodig ved siden av dusjkabinettet. Når du åpner dusjdøren, vil den se på deg med sine store blå øyne . Ragdoll er nysgjerrig og sosial, og hilser gjerne på gjester.


De trenger mye kjærlighet og oppmerksomhet, og i gjengjeld får man en strøm av endeløs kjærlighet.


Ragdolls er kjent for sin fantastiske personlighet. Og som en bonus får man også en vakker pels som er fantastisk god å ta på, en stor katt, vakre blå øyne , en varm og avslappet personlighet med et vakkert og klassisk utseende; alt i en og samme katt.. en Ragdoll....


Er en Ragdoll katten for deg?


Ragdoll er noe for deg hvis:

 • du leter etter en type katt som er vennlig og kjærlig mot mennesker
 • du vil ha en stor katt
 • du vil ha en katt med lang pels som er fantastisk myk og silkeaktig å ta på
 • du vil ha en katt som krever lite pelsstell (men pelsen blir penere og penere jo mer den stelles)
 • du vil ha en innekatt som ikke står på døren for at den vil ut
 • du vil ha en katt som ikke bobler over av energi
 • du vil ha en katt som lett kommer overens med andre dyr og unger
 • du vil ha en rolig katt
 • du vil ha en vakker katt med nydelige blå øyne

Ragdoll er neppe rasen for deg hvis:

 • den må være alene i lengre perioder
 • du vil ha en katt som er ute og fanger mus
 • den skal være veldig aktiv og selvstendig
 • du ønsker en utekatt


Omsorg for en Ragdoll


Ragdoll sees ofte på som en rase som trenger lite stell. Ragdoll trenger like mye omsorg som andre katter, men de har ikke noen spesielle rasespesifikke egenskaper som trenger spesiell oppmerksomhet.


Selv om det kan se ut til at den lange silkeaktige pelsen krever mye arbeid, er den faktisk veldig lett å vedlikeholde. Pelsen på Ragdoll floker seg sjelden og trenger lite stell i så måte. De har vanligvis ikke underull og dermed unngår man tover.  Ingen regel uten unntak; spesielt kastrater kan få veldig mye pels, og da kan det allikevel bli noen tover. 

Det er vanligvis nok at de blir børstet en gang i uken for å fjerne eventuelle løse hår, og til å forebygge eller fjerne tover og floker som tross alt kan forekomme. Dette vil selvfølgelig variere fra katt til katt, og i forhold til årstider (røyting). Man må lære pelsen å kjenne, da kan man ivareta den på en god måte. Det er viktig å venne de til å børstes og kammes fra de er små; det blir en del av kosen mellom katt og eier. 


Jeg har allikevel valgt å gre de ofte, av flere grunner. Den ene er at jeg får bort løse hår som enten faller på gulvet eller de svelger de når de steller seg selv. Den andre grunnen er at jeg er på utstilling med de. Da må pelsen stelles - også mellom utstillingene, for å få et best mulig resultat.  "Kattens utseende og kroppsbygning kan jeg ikke gjøre noe med, men pelsen og dens kvalitet kan jeg påvirke."  En sannhet er at pelsen blir vakrere jo mer den stelles. Det tredje og kanskje viktigste, er at de liker å stelles, og at de blir vant med det.


En Ragdoll skal aldri være alene ute. Gjennom sin naturlige tillit stoler de på alt de ser, og de ser alle som en venn. De kan finne på å følge etter mennesker de treffer. De er lyse og lett synlige for rovdyr som rev og grevling. De er ikke lært opp av kattemor til å leve ute; og er ikke i stand til å passe seg for alle farer der ute. Den er lært opp til å leve inne, og en kan se at den trives med det.

Jeg har en trygg luftegård som de kan ferdes i, de har jo godt av frisk luft.  Når de har vært ute en stund, opplever jeg faktisk at de veldig gjerne vil inn igjen; de vil først og fremst være der jeg er - og de føler seg trygge inne. Ragdoll er lett å trene til å gå i sele; jeg tar meg titt og ofte en tur i hagen med sele og flexibånd.De elsker å leke, og har jaktinstikt som har godt av å stimuleres. De er rolige, men har på lik linje med andre raser behov for å bevege seg for å holde seg i form.  En innkatt trenger blant annet klatrestativ, lys og stimuli.


Farger og mønstre


Genene i C- locus har innflytelse på mengden av pigment i pelsen. Ragdoll har genotype  [cscs] i C-locus, og har fenotype Siamese colour restriction; altså pointed. Genotype er de faktiske genene den har. Fenotype er hvordan den faktisk fremstår.


Kroppens temperatur påvirker mengden av pigment som vil bli produsert i hårene. En pointed katt er født nesten hvit, men etter hvert vil hårene på de kaldeste delene av katten, som er ansikt, ører, bein og hale, bli pigmentert. Magen holder seg normalt veldig blek, nesten hvitaktig. Utvikling av fargen fortsetter nesten hele livet.

Fargen på en pointed katt er en nyanse lettere enn sammenlignet med en ikke-pointed katt (som har genotype [C-]. )Genetisk vi kan si at en brun pointed (seal-pointed) katt er svart-pointed, den eneste forskjellen mellom en brun pointed og en svart katt, er at en brun pointed har dobbelt sett med de resessive cs genene. Fargenyansen i pointsene er ikke svart, den er brun. På samme måte er det også med som alle de andre points fargene, de er endret til en blekere versjon av «full» farge (non-colour restriction) på grunn av cscs – siamese colour restriction genene.


Katter med Siamese colour restriction har alltid har blå øyenfarge.


Ragdolls finner vi i fem ulike mønstre og i seks ulike farger.vises i mønstre

Mønstre er Colorpoint, mitted, bicolor, tabby (lynx) og skilpadde (tortie). Vi har fargene brun, blå, sjokolade, lilla, rød og krem.

Point fargene kan være solid, tabby (inkludert skilpadde-tabby), og parti-farget (eller torties.)
Les mer om farger og mønstre her:

Ragdoll er mest sannsynlig glad og fornøyd uten tanker om farger og mønstre, men farge og mønster har en mening på grunn av det faktum at Ragdoll er en pointed rase. Og en pointed rase har alltid blå øyne.


Felix 1på hytta,5 year, at our cabin/
Felix in our garden
Harley 2013
Harley in may 2013
Summer 2013 - at our cabin

Hva er spesielt med rasen Ragdoll?

Felix på hytta 2013


Felix og Jewel 2013